Nagyító alatt a médiaerőszak

A médiában megjelenő erőszak témája több, mint ötven éve foglalkoztatja a kutatókat, akik rengeteg kísérletet végeztek el, és számos, olykor egymásnak ellentmondó elméletet dolgoztak ki ezzel kapcsolatban. Mivel időről időre a közvéleményt is felkavarja ez a kérdés, érdemes megismerkedni a tudományos eredményekkel, hogy megfontoltabb véleményt alakíthassunk ki, és hatékonyabb megelőző stratégiákat dolgozhassunk ki. Jelen írássorozatot  – keretei miatt  – elsősorban gondolatébresztőnek szánjuk.

erőszak média tanulmány

A biztonságos internethasználat gyermekkorban - áttekintő tanulmány

Biztonságos internethasználat gyermekkorban.

EU Kids Online II - A magyarországi kutatás eredményei

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság megrendelésére az ITHAKA Nonprofit Kft. tanulmányt készített a 9-16 éves magyar gyermekek internetezési szokásairól az EU Kids Online II felmérés hazai eredményeit felhasználva.

Kulcs a net világához!

A NAIH tanulmánya a gyermekek biztonságos és jogtudatos internethasználatáról(a gyermekek (jog)tudatos internethasználatának elősegítése az alapjogi jogvédelem eszközeivel).

Forrás: Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH)

Adatvédelem felsőfokon - Feltörhetetlen jelszó

Rettegünk, hogy fiókjaink belépési kódjait illetéktelenek kaparintják meg? Az alábbi cikk segít, hogy ilyen irányú félelmeinket mindörökre elfelejtsük.

Forrás: PC World - november

Foglalkoztatja-e a tinédzsereket az online megítélésük?

A spanyol Safer Internet Centrum vezetője egy a kidsandteensonline.com-on megjelent cikkében annak témáját járja körül, hogy törődnek-e a tinédzserek úgynevezett online hírnevükkel, vagy a gyakran elhangzó véleményeknek megfelelően teljesen meggondolatlanok, vagy éppen egyáltalán nem is érdekli őket az, hogy milyen súlyos következményei lehetnek annak, ha óvatlanul posztolnak magukról mindenfélét.

Szülői felügyelet beállítása a számítógépeken, avagy Piroska és a netfarkasok

A nagymama bőrébe bújt ordasnak már nem a szeme nagy, hanem a sávszélessége,de változatlanul ártatlan és hiszékeny gyermekekre vadászik. Szerencsére fülöncsíphetjük, amennyiben gyermekünket a helyes ösvényen tudjuk tartani. Forrás: PC World 2013. augusztus

 

„Az internetfüggőség menekülési útvonal”

Beszélgetés Koronczai Beatrix pszichológussal, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai karának munkatársával, az internetfüggőség kutatójával.

Az internetfüggőség az egész család problémája

Beszélgetés Józsa Balázs családterapeutával, a Családi Szolgálatok Ligája Alapítvány munkatársával.

A fejlődés illúziója

Gyakori probléma, hogy a szülőknek elképzelésük sincs arról, mivel játszik a gyermekük. Az interjúban megszólaló két fiatalember, Email és SMS 8 éve kezdtek játszani a World of Warcraft (WOW) nevű online szerepjátékkal. Beszélgetésünk során visszatekintettek az elmúlt évekre, élményeikre és tapasztalataikra, illetve elmondták, hogyan látják a játékot és a játékosokat, köztük önmagukat.

A YouTube forradalom

Legtöbben fel tudjuk idézni azokat az időket, amikor egyetlen televíziós csatorna létezett
Magyarországon, és mindenki ugyanazt a sorozatot nézte keddenként, másnap pedig izgatottan
tárgyalta a fejleményeket a munkahelyén, a liftben, a buszmegállóban vagy a menzán.

Zöld robotos szülői felügyelet, tippek az okostelefonok szülői védelmére

Gyermekeinket manapság már nem elég otthon megvédeni a veszélyes tartalmaktól.
Persze mindentől nem óvhatjuk meg őket, de az okostelefonjaikat lelkünk megnyugtatása végett elláthatjuk az erre a célra specializált védelemmel.
Forrás: PC world 2012. április

Az én valóságom és a te valóságod, avagy hogyan alakítják életünket az internetes szűrők?

Eli Pariser, amerikai internet-aktivista, és a MoveOn kampányszervező oldal ügyvezető igazgatója egy napon arra lett figyelmes, hogy jó néhány ismerőse már hosszú ideje nem jelent meg a Facebookon a hírfolyamban. Rájött, hogy ha leegyszerűsítve liberális és konzervatív csoportba sorolja az ismerőseit, a hiányzó személyek mind a konzervatívok közül kerültek ki. Rövid nyomozás után kiderítette, hogy a Facebook nyilvántartja, hogy a megosztott linkek közül melyekre kattintunk rá, és kiszűri azokat az ismerősöket, akiknek a linkjeit ritkábban, vagy soha nem nézzük meg.

Otthoni gépünk megosztása több felhasználóval

Nagyon sok háztartásban még a mai napig is csak egyetlen számítógépet találunk, amit
persze a família összes tagja használna, sokszor akár egyszerre is. Ez persze a maces
családoknál kevésbé gyakori probléma, de az Apple gépei elég drágák, így azt az eshetőséget is szeretnénk megvizsgálni, amikor több ember egy almás gépen osztozkodik.
Forrás: PC world 2012. április