A digitális eszközök és az internethasználat összefüggései - középiskolásoknak

Számítógépet és egyéb informatikai eszközt eddig is használtál, de − talán magad is észrevetted − apránként (vagy esetleg egészen hirtelen) megváltoznak a felhasználói szokásaid. Nézzünk körül együtt, van egy-két dolog, amire különösen érdemes odafigyelned!

Biztonságos kalandozás az online térben - azaz mikor mit?

Biztosan ti is tapasztaltátok, hogy hiába vagytok közel egykorúak, barátok, osztálytársak -nem vagytok egyformák. Van, aki rajzolni, vagy festeni szeret, van, aki szívesen társasjátékozik, másokat mondjuk, a sportok érdekelnek. Míg a fiúkat lekötik az autók, a repülők, a foci, vagy bármely sport, a lányok szívesebben törődnek állatokkal, babákkal, vagy gyöngyfűzéssel, öltözködéssel. Ugyanígy van ez a számítógépezéssel is.

Az online világ veszélyei

Az előző fejezetben a digitális eszközök és az internet használata kapcsán már beszéltünk róla, hogy mire érdemes használni a különböző eszközöket és alkalmazásokat. Fontos viszont a  „hogyanról” is szót ejteni, hogy valóban elkerülhesd az  „online lét” rád, vagy  a környezetedre leselkedő veszélyeit!

Hogyan használjuk biztonságosan a digitális eszközöket és az internetet

Minden bizonnyal te is tapasztaltad, hogy a felnőttek, hajlamosak arra koncentrálni, hogy a gyerekek  mit ne tegyenek. Persze a magyarázata ennek az, hogy féltik, óvják azt, akit szeretnek.  Az  informatikai eszközök, illetve az internethasználat esetében is hosszasan sorolhatnánk  a tilalmakat (később erre is sor kerül :-), ám előbb  beszéljünk inkább a lényegről! Mégpedig arról, hogy mi az, amit biztonságosan megtehetünk. Hogyan lehet a legkisebb veszélynek kitéve használni a rendelkezésünkre álló eszközöket?

Törvényi szabályozások, lehetséges jogi következmények

Sokadszor mondanánk, így nem ismételjük, hogy veszélyes terep az internet, ám itt az ideje,hogy arra is felhívjuk a figyelmet: az internet bűncselekmények elkövetésére is alkalmas, amiért pedig  börtönbüntetés is járhat!  Ha valaki nem ismeri a törvényi szabályokat, könnyebben lehet áldozata egy bűncselekménynek, sőt a szándéka ellenére akár még bűncselekményt is elkövethet. I

Az online világ rejtelmeiről

Ahhoz, hogy tovább barangolhassunk az internet világában, álljunk meg egy szóra és beszéljük meg, mit is jelentenek a körülöttünk repkedő, néha ismeretlen idegen szavak.Akár egy telefonbeszélgetés alkalmával is hallhatjuk a kifejezést:Mondd, Te most  „online” vagy? Meglehet, hamarabb használjuk a szót, mint ahogy elgondolkodnánk az értelmén.Mit is jelent maga a kifejezés? Az online szó az interneten való jelenlétünk, vagyis, hogy egy arraalkalmas eszközzel kapcsolódunk az internethez, azaz „fent vagyunk” a világhálón.

Kulcs a net világához!

A NAIH tanulmánya a gyermekek biztonságos és jogtudatos internethasználatáról(a gyermekek (jog)tudatos internethasználatának elősegítése az alapjogi jogvédelem eszközeivel).

Forrás: Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH)

Az online kortárs bántalmazás (online bullying) magyarországi jellemzői, kockázati tényezők a 11 -18 évesek körében

Az online bántalmazási formák közül hazánkban – a nemzetközi trendhez hasonlóan – általában a kibeszélés (azaz más titkának engedély nélküli kiadása) fordul elő, amely sokszor a sértett kibeszélésével is együtt jár. A sorban a következő az online közösségből való kiközösítés, valamint a hamis profillal való lejáratás, a kegyetlen, megalázó pletykák terjesztése, végül a dühös, trágár, megfélemlítő üzenetek fogadása.