2012. augusztus 10. - Elfogták az ohioi, gyermekeket interneten zaklató és elcsábító elkövetőt

Kiemelkedő munkát végzett az Ohioi Gyermekekkel kapcsolatos Internetes Bűncselekmények Elleni Munkacsoport számos, a CyberTipline USA hotline szolgálathoz beérkezett, a Myyearbook közösségi oldalról származó bejelentés ügyében. Egy átfogó nyomozás eredményeként letartóztattak és vád alá helyeztek egy férfit különböző, gyermekek ellen elkövetett bűncselekményekért, többek között gyermek elrablásáért is.

2012 májusában a Myyearbook (jelenlegi nevén Meet Me) értesítette a CyberTipline-t, hogy egy tinédzserfiúként pózoló felnőtt férfi számos álnevet használva szexuális jellegű beszélgetéseket folytatott több, mint 30 kiskorú lánnyal.

Egy átfogó nyilvános adatbázis-vizsgálatot követően kiderült, hogy a gyanúsított korábban  hitelkártyalopást, hamisítást, illetve rendbontást is elkövetett. Továbbá kiderült az is, hogy a gyanúsítottat Ohio államban már elítélték egyszer szexuális bűncselekmény miatt. A bejelentést kapcsolatba hozták három korábbi Myyearbook bejelentéssel, amelyek azt sérelmezték, hogy egy 31 éves férfi egy 12 éves lánnyal kapcsolatban zavaró kommenteket tett egy nyilvános fórumon. A gyanúsított azt állította, hogy a gyerek szexuális kapcsolatot akart létesíteni vele és azt kérdezte, hogy mit tegyen, ha esetleg teherbe esik. A korábbi bejelentések tartalmaztak egy IP címet, amely az Ohio államban található Medinába, illetve különböző internetes profilokon keresztül egy lehetséges névhez, születési időhöz és egy, a nyilvános adatbázisban található potenciális találathoz vezetett.

Az Ohioi Gyermekekkel kapcsolatos Internetes Bűncselekmények Elleni Munkacsoport nyomozói egy olyan helyre jelölték be a gyanúsított tartózkodási helyét, amely amellett a kollégium mellett található, ahol a gyanúsított diákként lakott. Amíg a Munkacsoport nyomozói a bírói végzésre vártak, egy közösségi oldalon keresztül, álnéven kapcsolatba léptek a gyanúsítottal. A nyomozók egy 14 éves gyermeknek adták ki magukat, míg a gyanúsított azt állította, hogy valamivel idősebb 14 évesnél. A gyanúsított mindvégig ragaszkodott a ”gyerekkel” való találkozáshoz, remélve, hogy szexuális kapcsolatot létesíthet vele, illetve megadta a telefonszámát is. A nyomozók ezt követően leegyeztették a találkozót a gyanúsítottal, majd a találkozó helyszínén letartóztatták.

A gyanúsított ellen egyrendbeli kiskorú elleni tiltott szexuális magatartás kísérlete, egyrendbeli gyermek elrablásának kísérlete, négyrendbeli zaklatás és egyrendbeli bűncselekény elkövetéséhez szükséges eszköz birtoklása miatt emeltek vádat. A gyanúsított által előzetesen elkövetett szexuális bűncselekmény befolyásolni fogja az üggyel kapcsolatban meghozandó ítéletet. A gyanúsítottat 50.000 dollár óvadék megfizetése ellenében helyezik szabadlábra.

hír rendőrség feljelentés pedofília